Energietips

ENERGIETIPS

We willen allemaal wel energie besparen, maar we willen er niet op achteruit gaan in comfort. Er zijn echter heel veel manieren om energie te besparen.

Sommige aanpassingen hoef je maar éénmalig te doen (bijvoorbeeld je thermostaat anders instellen) en sommige aanpassingen zal je dagelijks moeten doen (bijvoorbeeld een minuutje korter douchen). Maar soms hoef je er zelfs alleen maar even te denken en bespaar je, zonder dat je er comfort voor hoeft in te leveren, al erg veel energie.

Zelfs tijdens het koken en douchen kunt u heel simpel energie besparen. Het is dan ook niet zo dat u bepaalde apparaten het huis uit moet doen, maar dat u juist op eenvoudige dingen kan letten en uw apparaten anders kunt gaan gebruiken.

Net als voor woningen zijn er voor de meeste apparaten ook Energielabels. Daar aan kunt u zien hoeveel energie ze verbruiken. Als u een nieuw apparaat moet aanschaffen, is het raadzaam om op het Energielabel te letten en te kiezen voor een apparaat met Energielabel A. Deze zijn namelijk extra zuinig en verbruiken vaak 20% minder energie dan uw oude toestel met een slechter label.

Hieronder worden een aantal besparingstips aangeboden die ook voor u nuttig kunnen zijn. De lijst wordt regelmatig aangevuld, dus houdt de website goed in de gaten. U kunt ook rechts onderin op ‘Energietips’ klikken en uw e-mailadres achterlaten, waarna u op de hoogte wordt gebracht als er nieuwe tips aan de website worden toegevoegd.

Denk ook eens aan avondstroom; dit is een eenvoudige manier om gebruik te maken van een lager energietarief wanneer u bepaalde handelingen uitvoert zoals bijvoorbeeld het gebruik van de wasmachine of de wasdroger. Dit bespaart geen energie, maar kan wel veel geld schelen.

OPLADERS
De opladers van bijvoorbeeld uw tandenborstel, mobiel of videocamera gebruiken ook stroom wanneer u ze ongebruikt in het stopcontact laat zitten. Wanneer u dus niets oplaadt, kunt u ze beter uit het stopcontact halen.

WASMACHINE
Draai pas een was als de wasmachine helemaal vol is. U hoeft dan minder vaak te wassen, waardoor u per kilo wasgoed minder energie gebruikt. De meeste mensen denken al snel dat de wasmachine vol is, terwijl hij dan maar voor tweederde gevuld is. Deze huishoudens draaien veel meer wasjes dan nodig is. Weeg de droge was eens af tot de maximale capaciteit van uw wasmachine om te bepalen hoeveel er werkelijk in de trommel kan. Dat is vaak meer dan u denkt.

DIMMER
Wanneer u een lamp heeft met een dimmer, dan gebruikt deze ook stroom als de lamp uit is. U kunt dit voorkomen door de stekker uit het stopcontact te halen of door een aan- en uitschakelaar tussen de dimmer en het stopcontact te zetten.

WASDROGER
Laad meer was per keer in je droger. Per kilo wasgoed kost het je minder energie. Laad daarom uw droger altijd zo vol mogelijk. Want alle kleine beetjes besparing helpen.

KOELKAST
Wanneer u een ingevroren product wilt ontdooien kunt u dit het beste in de koelkast doen. De kou die namelijk tijdens het ontdooien vrijkomt wordt door de koelkast gebruikt. De koelkast hoeft dan zelf even minder te koelen.

VRIEZER
Hoe groter de vriezer, hoe meer energie hij verbruikt. Kies dus geen grotere vriezer dan je nodig hebt, want daarmee verbruik je onnodig energie.

VAATWASSER
Wacht tot je vaatwasser vol is voordat je hem aanzet. Dan hoeft hij minder vaak te draaien, en dat scheelt water en energie.

KOKEN
Heteluchtovens zijn niet alleen sneller, ze zijn ook nog eens energiezuiniger dan gewone ovens. Want hetelucht ovens kunnen met een lagere temperatuur hetzelfde resultaat bereiken. Gebruik daarom bij voorkeur de heteluchtfunctie van je oven. Dat scheelt ongeveer 14% energie.

STAND-BY
Ruim tien procent van het elektriciteitsverbruik in huis gaat op aan verbruik van apparaten die stand-by staan. Veel huishoudens hebben smartphones, iPads en grote televisies. Juist hier kan je veel op besparen.

BOILER
Een close-inboiler in het keukenkastje warmt continu het water op, dat is niet altijd nodig. Plaats een tijdschakelaar en je hebt er geen omkijken meer naar. Stel de tijdschakelaar zo in dat hij uitgaat wanneer je geen warm water nodig hebt, ’s nachts bijvoorbeeld.

OPEN HAARD
Als de open haard niet aan is, sluit dan meteen de schoorsteenklep. Zo gaat er niet onnodig warme lucht verloren.

KETEL
Een HR-ketel verwarmt het huis veel zuiniger en goedkoper dan elektrische verwarming. Gebruik daarom alleen een elektrische kachel als je maar heel kort of heel lokaal warmte nodig hebt.

THERMOSTAAT
’s Avonds de thermostaat vast 1 of 2 graden lager zetten.. Als je het koud krijgt met een dekentje op de bank gaan zitten of tegen elkaar aan kruipen.. dat is nog gezelliger ook.

WATER
Een minuutje korter douchen scheelt al veel in uw energieverbruik. Het is beter voor het milieu en vermindert nauwelijks uw douchecomfort. Met behulp van een wekker of een douchecoach (dat is een zandlopertje speciaal voor het douchen) kunt u zich aanwennen om korter onder de douche te staan. Als iedereen in Nederland 1 minuut korter zou douchen, bespaart dat maar liefst in een jaar 37,5 miljoen m3 water en 240 miljoen m3 aardgas. En dat is veel.

GORDIJNEN
Om warmteverlies via ramen tegen te gaan, is het aan te raden om de gordijnen ‘s avonds en ‘s nachts zoveel mogelijk te sluiten. Zorg er ook voor dat de gordijnen boven de vensterbank eindigen en geen radiatoren of convectoren bedekken. Dat versterkt namelijk het warmteverlies. En als u kiest voor dubbele plisségordijnen met een speciale aluminium coating aan de binnenkant, levert u dat de meeste energiebesparing op.

TOCHT
Simpelweg de deuren in huis achter je sluiten en alleen die ruimtes verwarmen die je gebruikt levert een flinke besparing op. Want zo voorkom je dat warmte verdwijnt naar ruimtes die je niet gebruikt. Weinig moeite, flinke besparing!

VLOERVERWARMING
Heb je vloerverwarming? Overweeg dan een pompschakelaar te installeren. Want daarmee slaat de pomp alleen aan als het nodig is. Een relatief kleine investering, die je een forse besparing kan opleveren.

KOUDE VOETEN?
Heeft u in de winter koud en wilt u de slaapkamer verwarmen? Gebruik liever een elektrische deken. Als u deze een uur voor het slapen gaan aan zet om het warm te krijgen, bespaart u energie en kosten. Gebruik nog liever een kruik, dit kost u bijna helemaal geen energie, slechts een beetje om het water op te warmen.

GEBRUIK EEN LAPTOP
Computers zijn handige en veelgebruikte apparaten, maar ze zorgen ook voor milieubelasting. Het maakt echter voor uw energierekening veel uit of u thuis een desktop of een laptop gebruikt. Een laptop is energiezuiniger dan een desktop. Maar een tablet is nóg zuiniger.

BEWUSTZIJN
Weet u uit uw hoofd wat uw verbruik is? Wie zijn of haar eigen gas- en stroomverbruik kent, gaat vaak vanzelf minder energie gebruiken. Hou regelmatig bij wat uw meterstanden zijn.