Energielabel

ENERGIELABEL

Wij zijn helemaal klaar voor de nieuwe situatie en kunnen u snel helpen aan een Definitief Energielabel!

Het Definitief Energielabel is per 1 januari 2015 verplicht bij verkoop of verhuur van woningen. Het label verschilt van het Energielabel dat sinds 2008 verplicht is.

De meeste woningeigenaren zonder Energielabel hebben in januari of februari hun Voorlopige Energielabel thuisgestuurd gekregen. Vanaf 1 januari 2015 is het bij verkoop of verhuur verplicht om hier zelf een Definitief Energielabel van te maken.

Wilt u weten wat het Voorlopige Energielabel van uw woning is?
Hier kunt u uw Voorlopige Energielabel bekijken. U kunt sinds 1 januari een Definitief Energielabel aanvragen via de internetapplicatie energielabelvoorwoningen.nl van de Rijksoverheid.

Via de applicatie kunt u, na inloggen op DigiD, de vooraf ingevulde gegevens controleren en aanpassen, bijvoorbeeld informatie over de isolatie, het glas en de verwarmingsketel. De applicatie geeft aan voor welke gegevens er bewijsstukken aangeleverd moeten worden, zoals een foto van een CV-ketel. Vervolgens controleert een erkende deskundige, zoals CVAD Energieadvies, de gegevens op afstand. Na akkoord ontvangt u uw Definitieve Energielabel. Dit Definitief Energielabel is 10 jaar geldig na uitgifte. Dat geldt ook voor het huidige Energielabel. Het Voorlopig Energielabel heeft geen formele status. Het is een indicatie van de gegevens zoals deze over de woning bekend zijn uit informatie uit de woningmarkt. Onder andere vanuit het Kadaster en onderzoek (WoON 2006).

Het Energielabel, zoals we dat kenden, zal vanaf 1 januari 2015 overgaan in de Energie-Index. De Energie-Index is een getal voor de energieprestatie. De Energie-Index is een instrument om een exactere bepaling van de energieprestatie van een woning te berekenen. Bij een Energie-Index ontvangt u automatisch een Definitief Energielabel.

Verder worden aan de Energie-Index financiële instrumenten gekoppeld, zoals het woningwaarderingsstelsel. Professionele woningeigenaren, vooral de huursector, gebruiken de Energie-Index om de investeringen van hun huizenvoorraad te waarderen en te bepalen.